dzisiaj ostatni dzień majówki, więc prosty przepis.
dla tych wszystkich, którzy mówią, że robienie kremu jest trudne, pracochłonne i drogie.
Olej kokosowy nierafinowany można znaleźć dziś bez problemu w prawie każdym sklepie. Dzięki temu nasz balsam pięknie pachnie.
Co musimy kupić w sklepie z półproduktami kosmetycznymi? emulgator i konserwant. Nie potrzebujemy konserwanta, jeśli chcemy zużywać balsam w ciągu tygodnia i będziemy przechowywać go w lodówce.
emulgator pomaga połączyć wodę z olejami. Można robić też tzw. ceraty, z woskiem pszczelim zamiast emulgatora, ale to jest zdecydowanie technika dla zaawansowanych.
nasz balsam to najprostsza emulsja O/W, czyli olej w wodzie. Naturalnym przykładem takiej emulsji jest mleko (więcej na stronie mazidla.com). Takie kremy są polecane dla osób o skórze normalnej, tłustej, mieszanej. Dla skóry suchej lub dla ochrony przed mrozem lepsze mogą się okazać emulsje typu woda w oleju, które tworzą otulającą warstwę na skórze.
właściwości i tekstura gotowego kremu zależą więc od rodzaju emulgatora i jego ilości, użytego oleju i dodanych składników.
ja zrobiłam krem 5% emulgatora, 20% oleju – taka proporcja tworzy lekką, stabilną emulsję, która nie rozwarstwia się. struktura kremu zależy też od narzędzia – ja robiłam ręcznie, ale jeśli użyjemy miksera elektrycznego, będzie gęściejszy, gładszy i jeśli zostawimy go na 2 dni, uzyskamy konsystencję musu.
Xyliance składa się z alkoholu cetearylowego i ksylozy (pochodzącej z cukrów słomy zboża). Jego warstwę tłuszczową pozyskuje się z kukurydzy i palmy, certyfikowanej przez RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). dzięki tym składnikom działa nawilżająco i ochronnie na skórę.
Xyliance jest dopuszczony do stosowania przez ecocert.
po co w ogóle robić krem składający się z samego oleju? dla tych wszystkich, którzy nie lubią/nie umieją nakładać olejów solo na skórę i dla tych o tłustej cerze, którym nakładanie samych olejów nie służy.
Przepis na ~100 g
faza A
5% – 5 g (1 łyżeczka) emulgatora xyliance
20% – 20 g (1 łyżka czubata) oleju kokosowego
faza B
74,4% – 74,4 g wody (75 ml)
faza c
0,6% – 0,6 g (20 kropli) konserwant cosgard
może wreszcie się przekonam do robienia kremów! wygląda na proste:)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.