Mydło cytrusowe, z książki „Je fais mes savons au naturel”
Kolor powstał z maceratu urukum – 9 g na 225 g oliwy z oliwek (miało być więcej, ale jak na złość się skończył).
Zapach jest delikatny, ale wyczuwalny, co przy cytrusach prawdziwa rzadkość. Zrobiłam według przepisu – 0,5% (chodzi o procenty masy tłuszczowej, ja dałam 500 g olejów, więc 1 g olejek eteryczny ylang complete z mazideł, 1,5 g ylang III z AZ, 1,5% – 7,5 g He cytryna , 1,5% – 7,5 grejpfrut mazidła, 1,5% – 7,5 g bergamotka
Urukum to cudowna roślina. Bixa orellana była używana przez Indian dla ochrony przed słońcem, owadami, stąd nazwa Czerwonoskórzy nadana im przez Europejczyków. Urukum (rocou) ma więcej betakarotenu niż marchewka i doskonałe własności antyoksydacyjne.
https://fe391d5e875395beaa5c-4d0fcf8d315d40f305ee2ebb6c32f79c.ssl.cf1.rackcdn.com/2669518_1417405648.6007_updates.jpg |
Miałam awarię komputera, 26 Trojanów i oczywiście brak zapasowego dysku ; ale zaczynam wszystko od nowa 🙂
0 komentarzy